Houten vloer

Schuren doe je
zo

Een houten vloer schuren doe je zo:
Uitstekende spijkers diep slaan
Oude spijkers verwijderen en vervangen
Grof schuurlinnen aanbrengen op de schuurmachine (1 e schuurbeurt)
Middelgrof schuurlinnen aanbrengen op de schuurmachine (2 e schuurbeurt)
Kanten schuren met een kantenschuurmachine
Overgebleven lak verwijderen met verfafbijt
Stofzuigen en dweilen

Stap 1. Uitstekende spijkers diep slaan
Het is mogelijk dat je houten vloer beschikt over uitstekende spijkers van enkele millimeters. Dit kan tijdens het schuren schade aanrichten aan de schuurmachine en aan de vloer, wat natuurlijk ontzettend jammer zou zijn. Zorg er dus voor dat je uitstekende spijkers vooraf minimaal 3 mm diep in het hout slaat alvorens je gaat beginnen met schuren.
Stap 2. Oude spijkers verwijderen en vervangen
Oude spijkers zonder grip kunnen het beste worden vervangen. Gebruik een spijkertrekker om de oude spijker uit de oude vloer te trekken en vervang deze door nieuwe en langere spijkers of schroeven.
Stap 3. Grof schuurlinnen aanbrengen op de schuurmachine voor schuurbeurt #1
Voordat je gaat schuren met je parketschuurmachine is het noodzaak om grof schuurlinnen op de machine aan te brengen. Deze zal het grootste effect hebben op de houten vloer. Tijdens het schuren is het aan te raden om de parketschuurmachine in een baan van 45 graden over de vloer te bewegen. Beweeg ook constant in dezelfde richting voor een maximaal effect.
Stap 4. Middelgrof schuurlinnen aanbrengen op de schuurmachine voor schuurbeurt #2
Het middelgrove schuurlinnen zal de overgebleven oneffenheden verwijderen tijdens het schuren. Dit keer is het aan te raden om over de lengte van de houten vloer te schuren. Schuur de planken in de lengterichting voor het maximale effect. Bij de derde schuurbeurt kan je gebruik maken van het fijne schuurlinnen om ook in de lengterichting te schuren en de laatste oneffenheden te verwijderen.
Stap 5. Kanten schuren met een kantenschuurmachine
De parketschuurmachine kan niet bij de kanten en daarom is het zaak om de kanten te schuren met een kantenschuurmachine. Begin ook hier met een grove schuurschijf en eindig met de fijne om de vloer zo goed en glad mogelijk te schuren.
Stap 6. Overgebleven lak verwijderen met verf afbijt
Het is mogelijk dat er nog kleine plekjes met lak resten te zien zijn. Ga hier met verf afbijt aan het werk. Laat de verf afbijt een paar minuten inwerken waarna de lak met een krabber en schuur makkelijk te verwijderen moet zijn. Dit kan je met de hand doen of met een vlakschuurmachine.
Stap 7. Stofzuigen en dweilen
Na het schuren van de houten vloer, het verwijderen van de lakresten en het schuren van de kanten is het zaak om de vloer nog een keer grondig schoon te maken. Zuig de vloer schoon met een stofzuiger en dweil deze met een licht vochtige dweil.
Meer informatie nodig? Neem gerust telefonisch contact op, mail ons of vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij helpen u graag.

Vloer Prijzen en mogelijkheden

Houten Vloeren

300+ designs

Naar alle houten vloeren

Laminaat

Raak Geïnspireerd

Direct naar het laminaat

PVC Vloeren

Ontdek

Direct naar de PVC vloeren